28. 8. 2017

Návod: nelze povolit spodní šroub co drží shaft




Problém: nelze povolit spodní šroub co drží shaft - shaft se protáčí spolu se šroubem

Řešení: zkuste nahřát šroub horkovzdušnou pistolí, nevlastníte-li postavte vodu na kafe a horkou vodou nahřejte šroub, Loctite (pokud byl použit) povolí při teplotě 60 - 150 °C a potřebuje cca. povolovací moment 10 Nm, což protáčející se šroub občas nedovolí.. Je-li problém na straně pružiny či air komory (levá noha) otočte vidlici a zatlačte na ní, shaft se možná zakousne do spodních nohou a půjde povolit (tlačit na nohy a zároveň povolovat šroub), u pravé nohy zkuste vidlici zamknout, pokud není možnost zafixovat a nedaří se povolit, je nutné odvrtání šroubu.


Vyvarujte se dlouhodobému protáčení, spodní nohy jsou magnésiové a opravdu měkké jako máslo, dojde k jejich poškození. 
Při demontáži nepoškrábejte stěnu shaftu! 

Kupte si rozhodně nový vrták do železa, usnadníte si práci, pr. dle šroubu cca. 5 mm, šroub zafixujte kleštěmi a pomalu odvrtávejte (ochranné brýle, nebo sjezdové jsou nutností), jakmile šroub povolí máte z 50% vyhráno. (pokud je místo a nervy, lze šroub i odříznout, ale opět opatrně a nohy zamaskujte několika vrstvami lepenky)

Zbytek šroubu zůstane v noze - nepanikařte - použijte hvězdičku ořech a naklepněte do otvoru ve šroubu, šestihran se zakousne a půjde zbytek vytočit. 






Po úspěšném vytočení vám dodáme nový šroub, nebo nahraďte adekvátním, spodek shaftu zdrsněte hrubým pilníkem, aby plocha byla rovná a hrubá, příště již půjde povolit normálně, pozor na ostrou hranu při servisu by seřízla nové těsnění - odstraňte ji.